سقوط ناگهانی قذافی، مماشات پس-پرده نبوده است؟! ...
برای مرجع روی عنوان کلیک کنید شاید هیچ کس فکر نمیکرد سرهنگ قذافی که 42 سال بر سرنوشت لیبی یکهتازی کرد و هر رقیب و مخالفی را به راحتی از سر راه برداشت و حتی پس از خیزش مردمی در این کشور، قریب به هفت ماه دوام آورد و این اواخر انقلابیون را در تصرف زادگاهش «سرت» ناکام گذاشت، تنها 24 ساعت پس از سفر هیلاری کلینتون وزیرخارجه آمریکا به طرابلس، کشته شود و زادگاهش نیز سقوط کند. سرهنگ با شلیک گلوله ناشناسی به سرش، بسیار سادهتر از آنچه گمان میرفت، کشته شد. اما پرسش اینجاست که رهبران شورای انتقالی لیبی که بر زنده دستگیر کردن قذافی تاکید داشتند و البته زنده هم دستگیرش کردند، چگونه شد که در هنگام انتقال وی به داخل آمبولانس برای اعزام به بیمارستان جهت مداوای پاهایش که دو گلوله به آن اصابت کرده بود، نتوانستند وی را طوری محافظت کنند که توسط فرد یا افرادی ناشناس کشته نشود و در دادگاه تمامی ناگفتههای دوران دیکتاتوریاش را بازگو کند؟ آنچه در این شرایط مهم به نظر میرسد، گذار از مرحله کنونی به سوی یک لیبی آزاد توام با دموکراسی است که البته ساده نخواهد بود و میتوان گفت با پایان قدافی، دشواریها آغاز شده است. مهمترین مشکل را باید در اختلافات میان دو جناح اصلی شورای انتقال یعنی اسلامگرایان و لیبرالها جست، زیرا هر یک از آنها خود را بر حق میداند و به میزان قربانیهایی که در جنگ لیبی داده است استناد میکند. موضوع دیگر وجود انبوه سلاح در دست مردم شبهنظامیان است. لیبی طی هشت ماه گذشته به زرادخانهای از سلاح تبدیل شده و در سایه این حجم از سلاح غیرقانونی و بدون مجوز، برقراری امنیت در این کشور کاری بس دشوار خواهد بود. مسئله دیگر وجود قبایل بزرگ «تبو»، «آمازیق» و «طوارق» در لیبی است که همگی آنها رگههای آفریقایی دارند و این احتمال وجود دارد در ساختار جدید لیبی سهم بیشتری را مطالبه کنند. البته مشکل اینجاست که این سه قبیله دارای انگیزههای تجزیهطلبانه هستند زیرا بیش از هویت عربی، به هویت آفریقایی خود پایبندند. موضوع آخر نیز لزوم برقراری سریع آشتی ملی در لیبی است. نخستین گام این است که نباید از موضع برتر و پیروز با طرفداران قذافی که هنوز در لیبی هستند و اندک هم نیستند، تعامل کرد. جامعه لیبی قبیلهای است و ظرفیت اهانت و خود برتربینی طرف مقابل را ندارد. برای مرجع روی عنوان کلیک کنید یک کارشناس اقتصادی گفت: اشتغال با "دستور" ایجاد نمیشود و برای تحقق آن باید تمام عوامل تاثیرگذار بررسی و ارزیابی شود که این عوامل چه تغییری میکنند و پنج میلیون شغل هم با سرمایهگذاری در بازار سکه و ارز محقق نمیشود.
به یقین میتوان گفت دادگاهی شدن سرهنگ با آن خصوصیات منحصر به فردی که وی داشت، میتوانست خطری بزرگ برای غرب به ویژه آمریکا در افشای مناسبات و فعالیتهای محرمانه آنها داشته باشد. قذافی اگر محاکمه میشد، اسرار زیادی از روابط خود با رهبران کشورهای اروپایی فاش میساخت که این امر برای اروپای مدعی دموکراسی چندان خوشایند نبود. گفته میشود هزینههای تبلیغات انتخاباتی نیکلا سارکوزی رئیسجمهوری فرانسه و سیلویو برلوسکونی نخستوزیر ایتالیا را قذافی پرداخت کرده بود. همچنین سرنگونی هواپیمای مسافربری آمریکایی بر فراز لاکربی، ربودن امام موسی صدر رهبر شیعیان لبنان، انفجار باشگاه افسران آمریکایی در آلمان، ترور منصور الکیخا وزیر اسبق خارجه لیبی و حادثه 11 سپتامبر 2001 اسراری هستند که فقط قذافی میتوانست در دادگاه رمز آنها را بگشاید. بنابراین شاید گزاف نباشد اگر گفته شود زمانبندی سفر هیلاری کلینتون به لیبی و دیدار کوتاه وی با رهبران شورای انتقالی، این مسئله را تقویت میکند که ممکن است شورای انتقالی با برخی دیکتههای آمریکا برای آینده سیاسی لیبی موافقت کرده باشد که کشتن قذافی یکی از بندهای آن بود.
مرگ غیر منتظره سرهنگ، ماجرای تعجیل آمریکا در اعدام صدام دیکتاتور عراق و سانسور جلسات محاکمه او را یادآوری میکند. بسیاری معتقدند صدام دانستههای زیادی برای افشاگری علیه غرب به خصوص آمریکا داشت. اما رفع ابهام در مرگ قذافی چیزی را تغییر نمیدهد و به آشکار شدن اسراری که وی با خود به گور برد کمکی نمیکند.
به گزارش تیترآنلاین، محمد علی خطیب در گفتوگو با فارس در خصوص وعده اشتغال پنج میلیونی دولت، اظهار داشت: اگر اشتغال یک برنامه بلندمدت در نظر گرفته شود مطمئناً برای رسیدن به آن نیاز است تا به عوامل دیگری که در میزان اشتغال تاثیرگذار هستند توجه شده و عملکرد لازم را داشته باشند.
این کارشناس اقتصادی یکی از مهمترین عوامل موثر در ایجاد اشتغال را سرمایهگذاری دانست و گفت: سرمایهگذاری نیز از رشد اقتصادی تاثیر میگیرد لذا چگونگی دستیابی به نرخ اشتغال بالا در بلندمدت منوط به این است که نرخ سرمایهگذاری در حد معقول بوده و زمینه برای سرمایهگذاری کافی وجود داشته باشد.
ادامه مطلب
تهیه وَ تدوین : عـبـــد عـا صـی